Infotheek

Gratis Software

Gratis Software - Freeware

Gratis Software ook wel freeware genoemd is een vreemd begrip in deze commerciŽle tijden. Er bestaan vele gratis software pakketten die een zeer goed alternatief zijn voor hun commerciŽle broertjes, vaak pakketten voor algemeen gebruik die perfect aansluiten bij de noden van de gewone kantoor en thuisgebruiker. Graag stellen we een aantal paketten aan u voor die zeker interessant zijn.

Blender 3D

Een Volledig 3D-pakket en bovendien gratis ? Dat kan voortaan met Blender 3D: maken en renderen van 3D beelden. In de image gallerij op site kun je alvast wat beelden vinden met het pakketje gemaakt, niet mis als je het mij vraagt...


Meer info en downloaden van Blender 3D op http://www.blender3d.org

Open Office

Open Office wordt steeds meer voorgedragen als een prima alternatief voor microsoft office. Het doel van Open Office is vrij simpel, een zo compleet mogelijk 'kantoorpakket' aan te bieden die op alle grote besturingssystemen draait (het pakket is beschikbaar voor Windows, linux, Mac OS-X, Solaris, FreeBSD) en de uitwisselbaarheid van de documenten bevorderen door gebruik te maken van XML. Het huidige pakket beschikt over een tekstverwerker ("word") een spreadsheet ("excel") en een programma om slideshows te maken ("powerpoint"). Het ontbreken van een database applicatie is voor sommigen allicht een min-punt, maar dit wordt voorzien in de volgende grote release van OpenOffice, waar de andere pakketten OpenOffice is in feite grotendeels gebaseerd op het commerciŽle pakket Staroffice van Sun.


Meer info en downloaden van office op www.openoffice.org

PDF creator

Het door Adobe ontwikkelde formaat PDF wordt tegenwoordiog veelvuldig gebruikt. Voor het lezen van een pdf bestand kunt u gratis de Adobe Acrobat downloaden echter voor het zelf aanmaken van PDF's bent je bij Adobe aangewezen op een geavanceerde maar betaalde de versie. Een prima alternatief voor een thuisgebruiker is PDF-creator, een GPL-freeware versie.

Meer info en downloaden van PDFcreator op PDFcreator - Sourceforge

GIMP

GIMP is een verrassend pakket om bitmap illustraties te maken en om foto's te bewerken. Alhoewel Adobe Photoshop superieur is aan GIMP neemt dit niet weg dat GIMP een prima bruikbaar pakket is, gratis en beschikbaar op alle grote besturingssystemen.

Meer info en downloaden van GIMP op www.gimp.org

Inkscape

Inkscape is een opensource vector graphics editor en is in bepaalde opzichten te vergelijken met Illustrator, Freehand, CorelDraw of Xara X die gebruik maken van de W3C standaard Scalable Vector Graphics. De ontwikkelaars willen van Inkscape een krachtig tekenprogramma maken dat zich aan verschillende standaarden houd zoals XML, SVG en CSS.

Meer info en downloaden van inkscape op www.inkscape.org

3D Game - nexuiz

Ook freeware games kennen een groeiend succes, dankzij de vrijgave van oudere "Quake engines" (een programmeerbasis van 3D games) door idsoftware hebben diverese enthousiastelingen freeware 3D-games ontwikkeld, nexuiz is een mooi voorbeeldje hiervan.

Meer info op www.nexuiz.com

MediaCity - Webdesign & Fotografie - 9000 Gent -